Tapuda Satış Bedelini Düşük Göstermenin Cezası

 Tapu dairelerinde aldığımız taşınmazın değerini düşük göstermek, vergiden kaçmak isteyenlerin sıklıkla kullanmakta olduğu bir yöntem. Peki bu yöntemin zararları ve cezaları nelerdir? Şimdi bu konuları sırasıyla inceleyeceğiz.

Satış Bedelini Az Göstermenin Zararları

 Tapu dairelerinde yapılan satışlarda, satış bedelinin binde 20’si kadar harç tahsil ediliyor. Tabiki bu harç Tapu Dairesi’nde çalışanların cebine girmiyor aksine ülkemize vergi olarak geri dönüyor. Bu vergilerle ne yapıldığını zaten hepimiz bilmekteyiz. Biz bu vergiyi ödemek yerine kaçırırsak ülkemizden para çalmış oluruz.

Bedelin Küçük Gösterilmesine Verilen Cezalar

 Maliye Bakanlığı bu konuyu takip etmekte, bedeli düşük gösterenlerin belirlenmesi halinde 10.000 liraya kadar para cezası verebilmektedir. Kısacası ava çıkarken avlanmış olmayın bedeli küçük göstermeyin. Bunu bir örnekle açıklayalım isterseniz: değeri 100.000 lira olan gayrimenkulu vergiden kaçırabilmek için düşük gösterip 50.000 liraya aldık diyelim. Bu alım satım daha sonra belirlenmesi halinde aradaki 50.000 liralık fark üzerinden hem alıcıdan hem de satıcıdan binde 15 oranında tapu harcı alınır ve buna ek olarak %25 oranında vergi kaçırmaktan ceza verilir. Karlı çıkalım derken daha çok zarar edersiniz.

Cezayı Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

 Diyelim ki bedeli düşük gösterdik ve pişmanız o zaman ne yapmalıyız? İşte o zaman pişmanlık beyanında bulunabiliriz. Bunun yasal süresi 5 yıldır. Aldığımız yada sattığımız gayrimenkulün üzerinden 5 yıl geçmemişse pişmanlık beyannamesinden faydalanabilirsiniz. Beyannameye konu olan Vergi Usul Kanunu’nun 371. Maddesine göre pişman olduğunun beyan edilmesi durumunda, zamanında ödenmeyen daha doğrusu düşük ödenen vergiler dilekçe ile başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde ödenirse taşınmazın değeri artacaktır. Tabi bu dilekçeyi vermeden önce bu konuda bilgi sahibi olan uzmanlarla konuşmanızda fayda var.

Düşük Bedelin Alan Kişi Tarafından Farkedilmesi

 Genellikle ev alım satım işlemlerinde sıkça bu sorunla karşılaşırız. Müteahhitler yada emlakçılar satış bedelini düşük göstererek harç parasını daha az ödemek isterler. Bunun önüne geçebilmemiz için gayrimenkulu alırken satan kişiden fatura talep edilmeli, eğer verdiğiniz değer ile faturada ki değer arasında fark varsa durumu 4440189 numaralı Vergi İletişim Merkezi’ne veya www.gib.gov.tr adresi ile şikayet edebilirsiniz. Şikayet durumunda gerekli işlemler yetkililer tarafından yapılacak ve tarafınıza bilgi verilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir